Het nieuwe jaar, 2021

Door de lockdowns werden we genoodzaakt op online lesgeven over te gaan. We moesten als het ware een heel nieuw leven uitvinden. We misten het directe contact met jullie , maar in ons bewustzijn is dat contact er wel degelijk.

orange and white fireworks display

Beste lezer,

Nieuwjaar

In de nacht van 31 december 2019 op 1 januari 2020, ergens in Florida, ontdekte Sharon Sanders een verontrustend bericht op internet over een griepachtig virus dat in China was opgedoken. Zij onderhoudt al jaren de website Flutrackers waar ze de ontwikkelingen van griepvirussen bijhoudt, samen met een grote schare vrijwilligers en wetenschappers.

De website FluTrackers werd nadien drukker dan normaal  bezocht, met een piek van 7.456 gelijktijdige bezoekers op 23 januari 2020 om 10 voor 12 ‘s avonds.

Het Chinese gevaar

Uit berichten bleek dat de eerste zieken in Wuhan eind november 2019 in het ziekenhuis waren opgenomen. Op 9 januari 2020 berichtte RTL Nieuws dat de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zich zorgen maakte over de ‘uitbraak’, hoewel er op dat moment na ruim 7 weken slechts 50 mensen ziek waren geworden en er geen overledenen waren. Dat geeft te denken… (in een ander artikel over de SARS-‘uitbraak’ in 2013 blijkt hoe snel de WHO zich zorgen maakt: nadat  er 22 mensen waren bezweken, werd SARS ‘een gevaar voor de wereld’ genoemd.) Op 20 januari vond de Volkskrant het nodig, nadat er 123 nieuwe zieken bij waren gekomen om het ‘een grotere bedreiging dan verwacht’ te noemen. (Verwacht? Wie verwachtte wát dan?)

Het komt dichterbij

Een filmpje uit China, op 23 januari geplaatst in een artikel op de website van GeenStijl, amper een jaar geleden, gaf een indruk van de paniek die daar al gaande was. Wat stond ons te wachten? De angst werd gaandeweg steeds meer voelbaar. Vooral toen in Italië het virus in een bepaald gebied ‘hard toeslag’. De verwachting ontstond dat als het hier zou komen, mensen om ons heen bij bosjes dood zouden neervallen…

Toen na Carnaval ook in ons land ‘het virus om zich heen greep’, ging het land in lockdown. Dat betekende voor ons dat er geen echte yogalessen meer gegeven mochten worden. We schakelden over op online lesgeven, en met ons vele honderdduizenden instructeurs, docenten, coaches, trainers en opleidingsinstituten. Heel veel medewerkers van bedrijven gingen thuis werken.

De veranderingen

Wat vooral opviel in die periode was de angst die als een dikke deken over het land lag. Mensen liepen zelfs op straat  in een grote boog om elkaar heen of stapten in de berm. Een bezoek aan de supermarkt was een hele belevenis. Rustig ergens onopvallend in een hoekje bij de ingang gaan zitten en een uurtje de mensen observeren, was een leerzame ervaring. Gelukkig merkte ik in mijn omgeving bij de meeste mensen een gezonde nuchterheid. Dat is een levensreddende eigenschap! (Hier nog wat tips tegen de angst.)

Toen we door de lockdown waren overgeschakeld op online lesgeven, moesten we als het ware een heel nieuw leven uitvinden. Een deel van ons inkomen viel opeens weg. Onze plannen voor bedrijfsyoga moesten we volledig herzien. Het bedrijfje waar ik een paar dagen in de week werkte voor ‘brood op de plank’, ging binnen enkele weken failliet omdat al hun klanten de opdrachten introkken.
Een aantal senioren was helaas niet in de gelegenheid om met de online lessen mee te doen, maar met een groot aantal konden we verder. De lessen werden wat ingekort en beperkt tot twee op vrijdagochtend. Over het algemeen viel de bezetting mee: zo’n 10 tot 15 deelnemers bij de eerste les (op de mat) en ongeveer 8 tot 12 bij de tweede (op de stoel). Met af en toe een introducee van elders die een les meedeed.

Financiële steun

Tot mijn verrassing deed een van mijn yogaleerlingen een oproep om mij financieel te steunen en velen gaven daar gehoor aan. Ik voel me dankbaar als ik daaraan terug denk. Graag wil ik jullie bij deze gelegenheid bedanken voor de steun in het afgelopen jaar. Er zijn zelfs mensen die de lessen niet volgen en toch een bijdrage blijven betalen. Heel veel dank daarvoor!!!

Graag wil ik jullie in 2021 mooie yogalessen geven. We hebben de afgelopen tijd veel ervaring opgedaan met het online lesgeven. We misten het directe contact met jullie (“onze ogen missen jullie”), maar in ons bewustzijn is dat contact er wel degelijk. Zo kunnen we toch voelbaar aanwezig zijn in de lessen.

Rest mij nog om ieder van jullie een gezond en vooral gelukkig 2021 te wensen. Ik hoop dat we elkaar gauw weer kunnen ontmoeten.

Met vriendelijke groet,
Cor Berkelaar

Bezoeken: 6